Publisert Legg igjen en kommentar

DN.no: Fant 143 skjeggkre etter kjøp av bolig til 10,5 mill. – får ikke én eneste krone i erstatning

I fjor var skjeggkre på alles lepper.

Det ble meldt inn flere klager og søksmål fra boligkjøpere som hadde oppdaget forekomster av det lille insektet. Skjeggkre ble for alvor kjent da forsikringsselskapet Protector Forsikring varslet et tap på over 100 millioner kroner på grunn av tap i retten knyttet til boligkjøp med store forekomster av skjeggkre.

De som tidligere gikk rettens vei eller klaget inn sitt boligkjøp, fikk stort sett et ganske saftig prisavslag. Nå ser det ut til at trenden har snudd.

Les hele saken her.

Publisert Legg igjen en kommentar

Huseierne: Skjeggkre – derfor blir tusenvis

Oppdager du skjeggkre bør du starte bekjempingen med en gang. Da unngår du at de formerer seg i hopetall, for veksten kan være eksplosjonsartet.

Fordi skjeggkre har ganske lang livssyklus før de blir kjønnsmodne kan du ha kreene i boligen en god stund før de virkelig begynner å formere seg. Først finner du de på ett sted, men når de blir flere begynner de å vandre rundt i boligen på jakt etter mat og gode steder de kan legge egg.

– Skjeggkreene trenger ikke fukt når de når kjønnsmoden alder. Derfor vandrer de rundt i boligen. Det er bare egg og nymfer som trenger dette. Voksne individer kan derfor lett bevege seg rundt i et hus, gjennom utette lister, gjennom rørledninger og rørgjennomføringer, sier Stein Norstein i Anticimex.

Les hele saken her.

Publisert Legg igjen en kommentar

E24: Skjeggkre-dom reiser nye spørsmål: – Prognosene er at skjeggkreene er kommet for å bli

Skjeggkre

Insekt som kan bekjempes med sanering, eller grunnlag for verdiminus på bolig? Det er det store skjeggkre-spørsmålet ekspertene er uenige om.

Skjeggkre
Skjeggkre fanget i glass

Kort tid før påske avsa lagmannsretten sin første skjeggkre-dom. Den fastslår at krypene er ekle, men vil kun dekke kostnadene for å bekjempe dem – og boligkjøper nektes dermed hundretusener i prisavslag som følge av påstått verdifall på boligen.

Spørsmålet i lagmannsretten var om de påviste skjeggkreene i boligen, som har blitt «redusert til en svært beskjeden og utarmet bestand», har ført til verdiforringelse av boligen.

Om forekomst av skjeggkre skal gi grunnlag for verdiminus på bolig, eller om de skal behandles som andre insekter som kan bekjempes med sanering, er det store spørsmålet som ekspertene nå er uenige om, påpeker administrerende direktør Are Andenæs Huser i Norsk takst, bransjeorganisasjonen for takstmenn og takstforetak i Norge.

Les hele saken her.

Publisert Legg igjen en kommentar

NRK: Byggefirma innfører rutiner for å unngå skjeggkre

Skadedyrene øker i omfang. Nå har flere byggfirma innført skjeggkre-rutiner for å holde insektene borte fra nye boliger.

– Vi prøver å få ut pappemballasje. Vi er jo redd for at skjeggkre kan samle seg i bølgepapp, og komme ut når det blir mørkt, sier administrerende direktør i Jadarhus, Rune Hatlestad.

Skjeggkre har for alvor tatt bolig i mange hus og leiligheter landet over etter at de ble oppdaget i Norge i 2013. Insektene finnes i både nyere og eldre boliger, men hovedvekten er i nye bygg.

Les hele saken her.