Skjeggkre i boligen din? Hvordan bli kvitt dem? Skjeggkre (Ctenolepisma longicaudata) har siden 2013 blitt et økende problem i norske boliger. Det er for tiden ingen effektiv måte å utrydde skjeggkre på, men vi tilbyr produkter som vil redusere forekomstene.

Problemer med skjeggkre?

Skjeggkre

Skjeggkre
Skjeggkre fanget i glass

Skjeggkre er vingeløse, nattaktive insekter som kun lever innendørs i Norge. De kan oppnå en lengde på 15-19 mm. og kan bli opptil sju år gamle.

Generelle tips

  • Skjeggkre trives i høy fuktighet og høy temperatur, men kan i voksen alder klare seg i tørre omgivelser. Derfor finner man dem gjerne i hele boligen.
  • Det vanligste tiltaket for å begrense mengden skjeggkre er å spre limfeller i hele boligen, særlig hvor skjeggkre er observert.
  • Hyppig støvsuging gir ofte en god effekt da man fjerner mattilgangen.

Hvordan bekjempe skjeggkre

Det kan gå flere år fra skjeggkre inntar boligen til det oppdages. Årsaken er at de er nattaktive insekter. Det vanligste er at man oppdager skjeggkre når man skrur på lyset på natten og man ser sorte insekter piler over gulvet. Mistenker du skjeggkre kan du plassere ut limfeller. Fellene bør plasseres i hele boligen, men særlig der hvor du har observert skadedyret. Skjeggkre trives best i relativt høy fuktighet (som sin slektning sølvkre), men kan i voksen alder klare seg i tørre omgivelser. Derfor er det viktig å forsøke å holde luftfuktigheten så lav som mulig for å hindre videre utvikling av bestanden. Senking av luftfuktighet alene vil ikke være tilstrekkelig for bekjempelse. Skjeggkre gjemmer seg typisk bak listverk og under gjenstander som er plassert på gulvet.

Skjeggkre gjør normalt liten og ingen skade. De kan spise papir og derfor er eksempelvis frimerkesamlinger og verdifulle papirer og bøker utsatt. De kan i enkelte tilfeller spise på tekstiler. De er likevel definert som et skadedyr ettersom de representerer en stor psykisk belastning å få i hus.

Mange er usikker på om de har skjeggkre eller sølvkre. Under kan du se en illustrasjon som viser forskjellene på skjeggkre og sølvkre:

  • Sølvkre har en sølvfarget glatt kropp
  • Skjeggkre har brun/grå farge
  • Sølvkre har korte haletråder
  • Skjeggkre har haletråder som er like lang eller lengre enn kroppslengden
  • Skjeggkre har en karakteristisk behåring på hele kroppen. Særlig i ansiktet
  • Skjeggkre er større enn sølvkre
skjeggkre vs sølvkre
Skjeggkre og sølvkre

Skadedyr.net har lang erfaring med skjeggkre. Vi kan besvare alle spørsmål du måtte ha. Ikke nøl med å ta kontakt med oss i dag!

Våre råd er i samsvar med Folkehelseinstituttets anbefalinger.